پیش بینی بازار بیش از ۷۰۰ میلیارد دلار هیدروژنی 

سلطه سعودی و امارات و قطر بر بازار هیدروژن تا ۲۰۵۰


 
جایگاه سوخت هیدروژنی (گتی)
  جایگاه سوخت هیدروژنی (گتی)
TT

پیش بینی بازار بیش از ۷۰۰ میلیارد دلار هیدروژنی 


 
جایگاه سوخت هیدروژنی (گتی)
  جایگاه سوخت هیدروژنی (گتی)

کارشناسان حوزه نفت و گاز پیش بینی کردند سعودی و امارات و قطر تا سال ۲۰۵۰ به هاب های هیدروژن تبدیل می شوند و گفتند بازار هیدروژن در سال ۲۰۵۰ حدود ۷۰۰ میلیارد دلار خواهد بود و تولید هیدروژن در جهان تا آن زمان به بیش از ۵۰۰ میلیون تن می رسد.
شرکت کنندگان در سمیناری که شامگاه جمعه (۲۷ ژانویه) در مرکز پژوهش ها و مطالعات اسلامی مرکز ملک فیصل برگزار شد بر هدف کربن زدایی در کشورهای شورای همکاری خلیج تاکید کردند و گفتند که این هدف از ۲۰۵۰ تا ۲۰۶۰ قابل تحقق است و می توان بدان دست یافت. این در حالیست که برنامه های سبز و پروژه های مبتنی بر انرژی های تجدید پذیر و سرمایه گذاری در فناوری های مورد استفاده در صنعت هیدروژن و جذب و ذخیره سازی کربن و تقویت اقتصاد سبز و دایره ای در کشورهای شورای همکاری خلیج شتاب فزاینده ای به خود گرفته است.
دکتر یوسف الشمری مدیر عامل شرکت مطالعات نفتی «سی مارکتز» در این نشست گفت «سعودی در نظر دارد ۴ میلیون تن هیدروژن تا سال ۲۰۳۰ تولید کند. تقاضا برای هیدروژن تا ۲۰۵۰ بیش از ۵۰۰ میلیون تن خواهد بود و بازار سوخت هیدروژن تا سال ۲۰۵۰ بیش از ۷۰۰ میلیارد دلار ارزش خواهد داشت».
 او یادآور شد «کشورهای شورای همکاری خلیج به ویژه سعودی و امارات و قطر در صورت رسیدن به هدف کربن زدایی بزرگ ترین قدرت در صادرات سوخت هیدروژن مطرح خواهند شد». 
الشمری خاطر نشان کرد «این کشورها در حال برداشتن گام های مهم و پیشرفته در حوزه ابتکارات و سرمایه گذاری های پشتیبان به سمت بهینه سازی مصرف انرژی و گذار به سمت انرژی های تجدید پذیر و کاهش هزینه تولید هیدروژن در مناطق خود هستند. هزینه تولید هیدروژن در کشورهای شورای همکاری خلیج کمتر از بقیه کشورهای دنیا است. تولید یک کیلو هیدروژن در کشورهای شورای همکاری حدود یکی دو دلار و در اروپا حدود ۴ دلار است».
الشمری گفت «نتایج یک پژوهش تازه از سوی کنفرانس تغییرات اقلیم سازمان ملل متحدد نشان می دهد که سعودی و امارات منشا ۶۰ درصد انتشار کربن در منطقه خلیج عربی هستند. سعودی برنامه دارد با ابتکارهایی مثل ابتکار خاورمیانه سبز و سعودی سبز تا ۲۰۳۰ میزان انتشار کربن را به حدود ۲۷۸ میلیون تن کاهش دهد و امارات در نظر دارد انتشار کربن را تا ۲۰۵۰ به ۲۱۴ میلیون تن برساند».
از سوی دیگر دکتر عایشه السریحی پژوهشگر موسسه خاورمیانه دانشگاه ملی سنگاپور گفت «هدف کربن زدایی تا ۲۰۵۰ یا ۲۰۶۰ در کشورهای خلیجی واقع بینانه و قابل دسترس است. این کشورها در حال پیشرفت پرشتاب در حوزه سرمایه گذاری انرژی تجدید پذیر و حرکت به سمت اقتصاد هیدروژن سبز هستند. اقتصاد هیدروژن سبز در این کشورها یک روند پرشتاب رو به توسعه است و ابتکارهای جدیدی برای تولید و صادرات هیدروژن مطرح می شود و استراتژی های یکپارچه و فراگیری برای جلوگیری از افزایش گازهای گلخانه ای و مقابله با تغییر اقلیم راه اندازی و اجرا می شوند».
السریحی خاطر نشان کرد «کشورهای خلیجی ابتکارات مهمی در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی و منابع تجدید پذیر و ذخیره سازی کربن و هیدروژن و در بخش مقابله با تغییر اقلیم دارند و مناسبات این کشورها با کشورهای دیگر در صنعت هیدروژنی و نوآوری و توسعه فناوری های تولید و انتقال و ذخیره سازی هیدروژن در حال گسترش است. کشورهای خلیج در چندین طرح ابتکاری بین المللی مثل کاهش انتشار گاز متان و کربن زدایی شرکت کردند».
السریحی خواستار تمرکز روی سرمایه گذاری در فناوری های هیدروژن و ذخیره سازی کربن و پروژه های انرژی های تجدید پذیر در کوتاه مدت و میان مدت شد و افزود آمارهای بین المللی نشان می دهد که تولید نفت تا کربن زدایی کامل در ۲۰۵۰ تا ۲۰۶۰ ادامه خواهد داشت.



شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا: سفر ترامپ فصل جدیدی از همکاری و شراکت است


شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد
(تصویر منتشرشده در لینکدین)
شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد (تصویر منتشرشده در لینکدین)
TT

شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا: سفر ترامپ فصل جدیدی از همکاری و شراکت است


شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد
(تصویر منتشرشده در لینکدین)
شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در گزارشی که قبل از سفر ترامپ منتشر کرد (به درخواست شورای امنیت ملی، کاخ سفید و وزارت بازرگانی آمریکا)، از آمادگی برای همکاری‌های گسترده خبر داد (تصویر منتشرشده در لینکدین)

درباره سفر رئیس‌جمهور وقت آمریکا، دونالد ترامپ، به پادشاهی عربی سعودی، قطر و امارات، توافق کلی بر این است که محور اصلی این سفر مسائل اقتصادی، سرمایه‌گذاری و امضای قراردادها خواهد بود. همراهی بی‌سابقه گروه بزرگی از تاجران، مدیران ارشد شرکت‌های بزرگ آمریکایی در بخش‌های مختلف از جمله مالی، بانکی، رمزارزها، فناوری و هوش مصنوعی، صنایع، بهداشت و مهمان‌داری، این موضوع را تأیید می‌کند. همه این افراد به دنبال گشودن افق‌های سرمایه‌گذاری جدید، پیروی از شیوه ترامپ در عقد معاملات موفق و تعمیق روابط تجاری و سرمایه‌گذاری هستند. در زبان تجارت، هدف این است که معاملات «برد-برد» برای طرفین رقم بخورد.

دیدارهای دوجانبه با هیئت تجاری آمریکایی به‌همت اتاق ریاض (اتحادیه اتاق‌های بازرگانی سعودی)

در همین زمینه، چارلز الحلاب، رئیس شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکایی، در گفت‌وگو با «الشرق الاوسط» گفت شرکت‌هایی که ترامپ را در این سفر همراهی می‌کنند، قصد دارند در تقریباً تمام حوزه‌ها توافق‌هایی امضا کنند. او به علاقه شدید این شرکت‌ها برای شرکت در «فروم سرمایه‌گذاری سعودی-آمریکایی» و بررسی فرصت‌های موجود در سعودی اشاره کرد.

به گفته الحلاب، اینکه ترامپ سعودی را به‌عنوان مقصد نخست سفر خارجی خود انتخاب کرده، «نشان‌دهنده آغاز فصلی جدید در روابط میان ایالات متحده، پادشاهی سعودی، کشورهای حوزه خلیج و کل منطقه خاورمیانه است». او افزود: «علاوه بر استقبال رسمی و گفت‌وگوهای سیاسی، توافق‌های تجاری جدیدی اعلام خواهد شد و موفقیت‌های گذشته نیز جشن گرفته می‌شود. اما به‌نظر من، این سفر فراتر از همه این‌هاست. این سفر، آغازی واقعی برای فصل جدیدی از همکاری‌ها و شراکت‌های تجاری گسترده خواهد بود. آنچه می‌شنوم، می‌بینم و در آن شرکت داریم، نشان می‌دهد که وارد مرحله‌ای متفاوت از روابط دو کشور خواهیم شد. توافق‌هایی در راه است که پیوند بخش خصوصی دو کشور را تقویت خواهد کرد و فرصت‌های متعددی در حوزه تجارت و سرمایه‌گذاری ایجاد می‌شود. این لحظه‌ای بسیار هیجان‌انگیز برای ما در شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا است، چرا که ما در مرکز تمام این فعالیت‌ها قرار داریم.»

نقش شورای کسب‌وکار مشترک

در مورد نقش این شورا در سفر ترامپ، الحلاب که بنیان‌گذار شرکت Barrington Global است، گفت: «همه اعضای شورا و شرکای آن مشتاقانه در فروم سرمایه‌گذاری که در مرکز بین‌المللی ملک عبدالعزیز در ریاض برگزار می‌شود، شرکت خواهند کرد. همه منتظر اعلام قراردادهایی هستند که برجسته خواهد شد، اما من می‌توانم تأیید کنم که چندین قرارداد بسیار بزرگ امضا و ابتکارات جدیدی بین دو کشور اعلام خواهد شد. شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا در تمام این فعالیت‌ها مشارکت خواهد داشت.»

او اضافه کرد: «بخش‌هایی که توجه زیادی به آن‌ها وجود دارد، بسیار متنوع‌اند؛ از جمله دفاع، هوافضا، هوش مصنوعی، فناوری، تولیدات صنعتی، و نه فقط صنایع سنتی، بلکه حوزه‌های نوظهوری مانند کیفیت زندگی، آموزش، فرهنگ و گردشگری نیز مورد توجه‌اند. بسیاری از تاجران آمریکایی هیجان‌زده‌اند و تمایل دارند با شرکای خود در سعودی وارد معامله شوند. ترامپ به دنبال جذب حدود یک تریلیون دلار سرمایه‌گذاری سعودی به ایالات متحده است. این یعنی نه فقط سرمایه‌گذاران آمریکایی علاقه‌مند به فعالیت در پادشاهی عربی هستند، بلکه سرمایه‌گذاران سعودی نیز خواهان ورود به بازار آمریکا و تشکیل شراکت هستند.»

طعم سرمایه‌گذاری متفاوت

در مورد تفاوت میان این فروم سرمایه‌گذاری با فروم‌های قبلی، الحلاب گفت: این رویداد طعم متفاوتی خواهد داشت. «در گفت‌وگوهایی که با همکاران و دوستانم داشتم، اشتیاق بی‌سابقه‌ای دیدم و تمرکز خاصی بر ابتکارات و سرمایه‌گذاری‌هایی است که اهداف اقتصادی بلندمدت هر دو کشور را دنبال می‌کنند. دیگر صرفاً بحث بازگشت سرمایه مطرح نیست، بلکه اکنون توجه به تأثیر بلندمدت اقتصادی و تقویت همکاری‌های سالم و سازنده بین دو کشور اهمیت یافته است. در طرف مقابل، سعودی‌هایی که به دنبال سرمایه‌گذاری در آمریکا هستند نیز صرفاً به‌دنبال سودآوری نیستند، بلکه می‌خواهند این سرمایه‌گذاری منطقی باشد، با اهداف چشم‌انداز 2030 همسو و در جهت تکمیل آن باشد.»

او افزود: «من بسیار خوشبینم و می‌توانم ببینم که امور به‌گونه‌ای پیش می‌رود که برای هر دو کشور سودمند است. این موضوع برای ما در شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا شادی‌آور است، چرا که ما به‌دنبال منافع مشترک و دوطرفه هستیم.»

صحنه سیاسی

در مورد تأثیر تحولات سیاسی مانند گفت‌وگوها با ایران، توقف حملات آمریکا به حوثی‌ها، و امکان برقراری آتش‌بس در غزه، و اینکه این تحولات چطور بر تجارت و فعالیت‌های اقتصادی اثر می‌گذارند، الحلاب گفت: «نمی‌توان انکار کرد که مسائل سیاسی تأثیرگذارند. ما این گفت‌وگوهای سیاسی را با دقت دنبال می‌کنیم و در تحلیل‌های خود از قراردادها و شراکت‌ها در نظر می‌گیریم. اما دلیل اصلی انتخاب سعودی از سوی ترامپ، جایگاه آن و نقش برجسته‌ای است که در صحنه جهانی ایفا می‌کند؛ چه در عرصه تجارت جهانی، چه در عرصه سیاسی.»

رئیس شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا همچنین به پیشرفت‌های حاصل‌شده در «چشم‌انداز 2030» اشاره کرد و آن را «شگفت‌انگیز» توصیف کرد. او گفت: «این یک تبلیغ نیست و به‌خاطر جایگاهم این حرف را نمی‌زنم. من نزدیک به 30 سال است که از طرف شرکت‌های آمریکایی با سعودی همکاری تجاری داشته‌ام و تغییراتی که در 10 سال گذشته دیده‌ام، فوق‌العاده بوده‌اند؛ به‌ویژه در زمینه اصلاح قوانین، رویه‌ها، مبارزه با فساد و حذف بوروکراسی. بیشتر دوران حرفه‌ای‌ام را به‌عنوان وکیل بین‌المللی شرکت‌های چندملیتی در منطقه، به‌ویژه کشورهای شورای همکاری خلیج گذرانده‌ام. بنابراین دید کاملی از گذشته و سرعت این تحولات دارم، و باور نمی‌کردم چنین تغییرات مثبتی در این زمان کوتاه ممکن باشد. به‌نظر من هیچ جایی در جهان چنین تحولی را تجربه نکرده است.»

او اضافه کرد: «امروز اگر نگاهی به وضعیت سرمایه‌گذاری در سعودی بیندازید، می‌بینید که نرخ بیکاری زیر ۷ درصد است، ۳۴ درصد نیروی کار را زنان تشکیل می‌دهند، ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی از بخش‌های غیرنفتی تأمین می‌شود و سعودی به یک مقصد گردشگری با پیشینه فرهنگی غنی تبدیل شده است. این‌ها دستاوردهای شگفت‌انگیزی هستند و ما در شورای کسب‌وکار سعودی-آمریکا افتخار می‌کنیم که بخشی از این مسیر تحول هستیم و با تمام توان برای پیشبرد این مسیر و همکاری‌های دوجانبه تلاش خواهیم کرد.»